Za vaš električni avtomobil poskrbi lahko tudi električna polnilnica v domači garaži


Categories :

Električna polnilnica je namenjena polnjenju električnim vozilom, ki jih namesto motorja na notranje izgorevanje poganja baterija. ta je nekoliko večja različica baterije, ki jo najdemo v mobilnih telefonih, zato je tudi polnjenje električnega avtomobila zelo podobno polnjenju telefona.

Ker je danes električnih avtomobilov vse več, nam je na voljo tudi vedno več električnih polnilnic. Te so dostopne na javnih mestih kot so parkirišča, lahko pa si jo namestite tudi v svojo domačo garažo, saj je polnjenje avtomobila v tem primeru najbolj enostavno.

 

Polnilnica za električna vozila se razlikuje glede na vrsto priključkov

Pri izbiri električne polnilnice je najprej potrebno upoštevati vrsto priključka. S tega vidika ločimo počasen priključek, s pomočjo katerega bo električna polnilnica napolnila vaš avtomobil v roku 7 do 10 ur. 

Javni priključek ima običajno javna električna polnilnica, ki vaš avto napolni  v 2 do 5 urah, nato pa poznamo še hitri priključek, ki popolnoma napolni baterijo v roku 20 minut do največ ene ure. Seveda je čas polnjenja odvisen tudi od zmogljivosti in izpraznjenosti baterije.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri namestitvi električne polnilnice v garažo

Javna polnilnica za električna vozila ima sicer kar nekaj prednosti, a se lahko hitro zgodi, da je zasedena ali je v okvari, zato se nanjo ne moremo zanesti. Zato se veliko lastnikov električnih avtomobilov odloči, da je električna polnilnica v domači garaži veliko boljša rešitev. Pri njeni namestitvi morate upoštevati najbolj primeren kraj za parkiranje vozila, saj mora bit v njegovi bližini. 

Do mesta namestitve mora biti napeljana električna inštalacija, poskrbeti pa je potrebno še za nadtokovno in diferenčno zaščito. Pri napeljavi električnih inštalacij je pomembno, da na isto fazo ne priklapljamo drugih večjih porabnikov, s čimer se izognemo preobremenitvi in pregorelosti varovalk, ki jo lahko povzroči električna polnilnica.