Tipični znaki, da je trda voda del vašega doma


Categories :

Trda voda lahko v vašem domu povzroči kar nekaj škode. Preprost znak, da je voda trda, je na primer to, da se zobna pasta ali pa milo pri uporabi ne penita dovolj. Posledično je uporaba takšnih sredstev veliko večja. Dokaz za trdo vodo je tudi bela obroba, ki se pojavi na kozarcih in pri kuhanju na dnu posode. Takšno obrobo vsekakor ni lahko odstraniti. Še en znak, da je voda pri vas doma trda, pa je ta, da so mrežice na vodovodnih pipah pogosto obložene, curki vode pa so posledično povsem neenakomerni.

 Reševanja trde vode oziroma problema vodnega kamna se lahko lotevamo na različne možne načine. Vse je predvsem odvisno od tega, zakaj se voda uporablja. Če je na primer voda predvsem namenjena za pitje ter pripravo hrane, se lahko poslužujemo kemičnega mehčanja vode. Od vseh načinov za reševanje trde vode je ta najbolj učinkovit ter dejansko iz vode odstrani kalcijev karbonat.

Trda voda se lahko mehča tudi s polifosfatnimi mehčalniki

Za mehčanje sanitarne oziroma tople vode, ki se praviloma ne uporablja za prehrano, lahko uporabite tudi polifosfatne mehčalnike. Ti so lahko v obliki prahu, kristalov pa tudi v tekočem stanju. Obstaja pa slabost tega postopka, in sicer da fosfati povzročajo evtrofikacijo. Posledično pa to pomeni zmanjševanje privlačnosti oziroma uporabnost površinske vode.

Vsekakor obstajajo še nekateri druge alternativne metode za obdelavo vode. Ena od njih je metoda spreminjanja lastnosti vodnega kamna s pomočjo zbiranja magnezijevih in kalcijevih ionov okoli posebne mase natančno oblikovanih jeder. Ti zaradi površinskih napetosti ter negativnega naboja privlačijo pozitivne magnezijeve in kalcijeve ione, in sicer toliko časa, da ti presežejo določeno kritično maso.

Obstajajo tudi prednosti, ki jih ima trda voda

Vsekakor pa ima trda voda tudi nekatere prednosti. Nekaterim ljudem je namreč veliko bolj všeč okus takšne vode. Poleg tega pa je kalcij v vodi dober tudi za otroške kosti in zobe. S tem pa vas najverjetneje ni povsem prepričala trda voda.