Tek na smučeh kot ena od najbolj koristnih in zdravih zimskih športnih aktivnosti


Categories :

Tek na smučeh je pri nas precej priljubljena aktivnost, ki pa bo verjetno z leti samo še naraščala. Dejstvo je, da je to eden od najbolj koristnih pa tudi zdravih športov na svetu. V tovrstni aktivnosti lahko uživajo osebe vseh generacij. Z vadbo se lahko ukvarjate zgolj rekreacijsko ali pa na tekmovalni ravni.

Nekateri tek na smučeh označujejo kot univerzalno telesno vadbo in celo kot ultimativni potrošnik kalorij. Strokovnjaki pravijo, da bi tovrstno športno aktivnost lahko označili tudi kot intenzivni antidepresiv.

 

Uporaba vseh večjih mišičnih skupin

Ko tečete na smučeh, obenem deluje kar 600 mišic. Dejstvo pa je, da uporaba večjih mišičnih skupin zahteva od vas precej energije. Ta pa v našem telesu seveda prihaja iz potrošnje kalorij. V resnici tek na smučeh pokuri več kalorij kot pa katera koli druga vadba. Na uro tako lahko pokurimo tudi do 1200 kalorij, kar pa seveda ni malo.

Prednost omenjene vadbe je tudi ta, da lahko izjemno dobro poskrbi za zdravo srce in pljuča. Je namreč odlična aerobna vadba. Prav nobena skupina mišic ni preveč obremenjena in posledično tek na smučeh lahko izvajamo ure in ure dolgo.

 

Precej manjša obremenitev za izjemno dobre rezultate

Vemo, da večina športov ter vaj za nas pomeni tudi tveganje za poškodbo sklepov in vezi, predvsem kadar gre za pretiravanje. Po drugi strani pa je ravno tek na smučeh ena od najbolj varnih in najmanj obremenjujočih športnih aktivnosti na svetu.

V nasprotju s klasičnim tekom tek na smučeh predstavlja izjemno majhno obremenitev za stopala, kolena pa tudi za boke.

 

Pri treningu se sprošča hormon sreče

Pri teku na smučeh se sprošča tudi hormon sreče, kar je še ena od večjih prednosti, ki vam jo lahko ponudi tovrstna zimska športna aktivnost. Nič čudnega ni, da smo po vadbi polni energije, srečni ter pripravljeni za nove življenjske podvige.

Tek na smučeh kot ena od najbolj koristnih in zdravih zimskih športnih aktivnosti