Strešna kritina – kako izbrati pravo


Categories :

Danes je na razpolago ogromna izbira strešnih kritin, zato se je težko odločiti, katero bi izbrali za svojo hišo. Poznamo kritine iz različnih materialov, kot so opeka, kovina, cement … Obstajajo tudi zelene strešne kritine. Vsaka ponuja svoje pluse in minuse in na vas je, da se odločite, katera bi bila prava za vas. Strešna kritina močno vpliva na izgled vašega domovanja, zato ni nepomembno, katero izberete. Preden začnete z izbiro kritine, si zastavite naslednja vprašanja: vprašajte se po življenjski dobi strehe in po trdnosti vašega ostrešja, ki ne sme kloniti pod težo kritine.

Ključno je tudi, ali je neka strešna kritina primerna zaščita v ekstremnih vremenskih razmerah, kot so toča in drugi naravni pojavi. Seveda ne morete mimo naklona strehe in prijaznosti samih materialov kritine do okolja. Ali se jih da reciklirati? Zelo pomemben je tudi zunanji izgled, ki se mora vizualno dopolnjevati s celotno hišo. Na koncu pa si postavite še zadnje vprašanje: koliko stane strešna kritina, ki mi je všeč? Ko si vse to razjasnite, ste korak bliže izbiri prave strešne kritine za vas.

Zavedati se je treba, da so nekateri tipi strešnih kritin bolj, drugi pa manj primerni za določeno hišo. Če je naklon strehe prestrm ali ostrešje premalo trdno, to pomeni, da se vaša izbira strešne kritine precej zoži. Če živite na vetrovnem območju, kot je na primer Kras, morate upoštevati, da je dejstvo, koliko je trdna vaša streha, najpomembnejši faktor, po katerem poste izbirali kritino. Strešna kritina je lahko krivec za precejšnje uhajanje toplote, če podstrešje ni ustrezno izolirano. Še tako kritično situacijo pa lahko rešite s strešnimi okni. Izberite strešno kritino, ki bo popolnoma ustrezala vaši hiši in območju, na katerem živite. Ob tem ne pozabite na to, da vam mora biti všeč tudi njen zunanji izgled, saj jo boste vendar gledali celo življenje.