Kompostniki in njihov vpliv na naša življenja


Categories :

Ste se že kdaj vprašali ali imajo kompostniki kakšno večjo vlogo v naših življenjih? Seveda jo imajo in to še večjo kot si verjetno mislite. Naloga, ki jo imajo kompostniki je zelo pomembna in sicer to, da so sposobni pridelat kompost. In če si mislite, da je pridelava komposta brezpredmetna naj vas takoj ustavim in vam postavim vprašanje kje ste pa vi dobili zelenjavo v času pandemije.

Pandemija je zelo lepo pokazala, kako pomembna je lastna pridelava sadja in zelenjave. Mnogo ljudi se je odločilo, da bo se bo začelo ukvarjati z vrtičkanjem. Z lastno pridelavo zelenjave so se začeli ukvarjati tako tisti na vasi in tisti, ki jih obkroža zemlja, kakor tisti, ki so si ustvarili svoje lastne balkonske vrtičke. In kaj potrebuje vsak vrt?

Seveda potrebuje kvalitetno gnojilo. In kvalitetno gnojilo lahko kupite v vsaki malo boljše založeni trgovini s kmetijskimi izdelki, toda kaj ko so ta gnojiva zelo umetna, kar pomeni, da se lahko te kemikalije prenašajo tudi na našo prehrano. In prav zato je boljše, da si vaše gnojilo pridelate sami s pomočjo kvalitetnega kompostnika. Kompostniki lahko poskrbijo in pripravijo vaše gnojilo iz čisto običajnih ostankov hrane, ki bi jih drugače zavrgli v smeti.

In zdaj pride glavno vprašanje! Kako izgledajo ti kvalitetni kompostniki in kje lahko kupite te kvalitetne kompostnike. Preiskal sem splet, prebral kar nekaj komentarjev na tematiko kompostniki in pregledal nešteto video nasvetov, kako si lahko sami pripravimo kompost. Vprašal sem priznane kmetovalce, ki se ukvarjajo s kmetovanjem in ki s pridom izkoriščajo prednosti kompostiranja.

Našel sem kar nekaj zanimivih tehničnih rešitev in spletnih strani, kjer lahko izbirate med različnimi kompostniki, ki so drugačni tako po tipu izdelave kakor tudi po ceni.

In če me vprašate kateri kompostniki so najboljši, vam moram povedati, da sem si jaz osebno privoščil kompostnik, ki ga lahko najdete na povezavi v tem članku.