Kakšna naprava je toplotna črpalka in kaj je pametno o njej vedeti


Categories :

Pred ogrevalno sezono prav vsako leto veliko slišimo o toplotnih črpalkah. Prav tako je o tovrstnih naprava napisano veliko dobrih pa tudi strokovno podkovanih člankov. Pa sploh veste, kaj je toplotna črpalka in kako deluje?

Če se boste kdaj odločili za nakup toplotne črpalke, je prav, da ste seznanjeni z vsaj nekaterimi ključnimi informacijami.

Za delovanje toplotna črpalka uporablja velik odstotek obnovljivih virov

Ključno je, da toplotna črpalka za delovanje uporablja obnovljive vire, in to v kar precejšnjem deležu. Posledično velja za okoljsko sprejemljiv pa tudi ekonomsko zelo učinkovit način oziroma sistem ogrevanja. Poleg tega pa je takšna vrsta naprave primerna skorajda za prav vse objekte.

Kar 75 % energije, ki je potrebna za delovanje, toplotna črpalka porabi iz obnovljivih virov v bližnji okolici. Vemo, da so v zemlji, v zunanjem zraku pa tudi v podtalni vodi skrite ogromne količine toplotne energije. Ta se lahko s pomočjo toplotne črpalke pretvori v ogrevalno energijo.

Kakšen vir izbrati za delovanje toplotne črpalke

Strokovnjaki trdijo, da je z energijskega vidika zagotovo najbolj ugoden vir podtalna voda oziroma podtalnica. Ta mora biti seveda kakovostna in na voljo v zadostni meri. Njena povprečna temperatura skozi celo leto je okoli 10 stopinj Celzija. Pomankljivost takšnega sistema pa je morda ta, da je celotna naložba med vsemi cenovno najdražja.

Cenovno najbolj dostopna je toplotna črpalka zrak voda. Tudi stroški za samo vgradnjo niso prav visoki. Če je objekt energijsko kolikor toliko varčen, se takšna naložba vrne v približno petih letih.

Toplotne črpalke lahko delujejo povsem samostojno

Sicer pa je toplotna črpalka naprava, ki lahko deluje povsem samostojno. To pomeni, da vam omogoča vse potrebe po toploti za ogrevanje stavbe. Prav tako pa jo lahko uporabimo skupaj z obstoječim virom ogrevanja. Ta prične delovati, ko toplotna črpalka ne zmore več omogočati potrebne toplote za ogrevanje.