Cistični tumor ganglion je dokaj pogost in nenevaren


Categories :

Različne kožne in podkožne tvorbe so danes nekaj povsem običajnega. Kadar pa se te pojavijo pod kožo, je to pri marsikomu pogosto razlog za dodatno skrb. Kadar so takšne tvorbe napolnjene z gosto in bistro tekočino, temu pravimo ganglion ali ganglionske ciste. Gre za podkožno tvorbo, ki se lahko pojavi pri vseh starostnih skupinah.

Tekočino, ki se nahaja v ganglionu, imenujemo sinovijalna tekočina. Ta zmanjšuje trenje med hrustanci v sklepu in zagotavlja gladko drsenje kit. Zato je ganglion pogostejši na tistih delih sklepov, kjer zaradi anatomske strukture v sklepu prihaja do večjih trenj, in je popolnoma nenevaren.

Kje se najpogosteje pojavi ganglion oziroma ganglionska cista

Ganglionske ciste se lahko pojavijo nad členki prstov na roki ali hrbtišču stopal, najpogosteje pa ga boste opazili na zapestju. Na tem mestu nastane zaradi sprememb v sklepni ali kitni ovojnici, ki se kot nekakšen balonček izbočijo v podkožje. Zelo pogosto se zato pojavi pri mladostnikih v obdobju hitre rasti, ko prihaja do neenakomerne rasti zapestnih kosti in vezi.

V zgodnji fazi je ganglion lahko boleč, še posebej ob skrajnih gibih zapestja. Velikost gangliona se lahko spreminja. V premer lahko zraste do nekaj centimetrov, občasno pa tudi poči kar povzroči manjšo oteklino in podplutbo. Tudi kadar samodejno izgine, se v večini primerov kmalu ponovi.

Odstranitev gangliona je popolnoma neboleča

Kadar ganglion ne pritiska na živec, potem sam po sebi ne boli. Bolečina se lahko pojavi ob ekstremnih gibih, kar sčasoma lahko zmanjša funkcionalnost roke. Ne glede na to, pa je za kakršno koli takšno izboklino potreben pregled pri zdravniku. Ta s kliničnim pregledom in dodatnimi preiskavami potrdi diagnozo.

V večini primerov zdravljene gangliona ni potrebno. Kadar pa je boleč in moteč, pa je priporočljiv operativni poseg. V tem primeru se lahko opravi le punkcija, s čimer se težavo začasno odpravi. Za bolj zanesljivo metodo pa velja kirurška odstranitev, po kateri je majhna verjetnost ponovnega pojava.