Ali je Bio hrana ni tako zelo draga hrana?


Categories :

Eko hrana je boljša odmeva z vseh oglasnih sporočil in polic. Trgovka vas bo na vsak način hotela prepričati, da so bio limone resnično boljša izbira za vaše življenje. Toda ali je to res? Za odgovor sem morala resnično preveriti cel kup člankov o tem zakaj je bio hrana boljša hrana za vaš jedilnik. 

Torej če najprej pogledamo največjo težavo bio hrane, lahko kaj hitro ugotovimo, da večina ljudi izjavi isti stavek in sicer. Eko hrana je verjetno res boljša toda kaj ko je tako draga? Toda eko hrana v resnici sploh ni draga. Pri pridelavi bio hrane se ne sme uporabljati klasičnih škropiv, ki vsebujejo vse slabe snovi, ki jih kmetje uporabijo v fazi pridelave hrane. Kmetje si seveda s škropivi pomagajo in tako poskrbijo, da so njihovi pridelki bogati in rodni. Toda ta škropiva ostajajo v samih pridelkih in prav ta škropiva v končni fazi preidejo v vaše telo. Torej če smo ugotovili, da v primeru klasične pridelave hrane kmetje uporabijo škropiva, kmetje, ki pridelujejo eko hrano, žal teh škropiv ne morejo niti ne smejo uporabljati. Škropiva, ki jih lahko kmetje uporabljajo so zelo blaga in draga. 

Takoj torej lahko ugotovimo, da imajo kmetje pri pridelavi bio hrane resnično več stroškov a hkrati, pri sami pridelavi hrane še vedno veliko stavijo, da njihovih pridelkov ne bo napadla bolezen oziroma škodljivci. Ker se to le redko zgodi, kmetje na koncu sezone lahko na police postavijo bistveno manj količin izdelkov in pridelkov. In prav to je glavni razlog za višje cene eko hrane. Toda v primeru nakupa bio hrane, hkrati poskrbite, da kmetje, ki se ukvarjajo z pridelavo bio hrane ne bodo odnehali in svojega načina pridelave zamenjali s klasičnim načinom pridelave hrane, kjer bi na koncu v vaši prehrani našli ogromno pesticidov in ostalih slabih snovi. Kupite manj in kupite bolje bi lahko bil moj nasvet, tako bo eko hrana lahko našla pot do vaše mize, brez, da vas bo bolelo zaradi visokih stroškov bio hrane.