Toplotne črpalke bi bile popoln dodatek naši hiši


Categories :

Skozi zadnjih nekaj let, smo pri nas doma naredili kar nekaj investicij, katere bi nam lahko pomagale ustvariti določen prihranek, da ne bi zapravljali toliko denarja na kakšnem ogrevanju in pa na elektriki. Zato je bil naš prvi nakup, oziroma investicija, ki smo jo naredili, sončne celice oziroma kolektorji, kateri so nam pomagali, da smo se skoraj da povsem samo oskrbovali z elektriko.

Sedaj pa smo še nameravali narediti investicijo v toplotne črpalke. To pa zato, ker smo opazili, da pri ogrevanju porabimo kar nekaj energije, oziroma elektrike, kar pa ni bilo ravno optimalno. Tako pa smo vedeli, da bodo toplotne črpalke pravilen odgovor na ta naš problem, saj toplotne črpalke temeljijo na svoji energetski učinkovitosti, torej da za malo elektrike, ki jo uporabljajo za delovanje, proizvede veliko toplote za ogrevanje tako vode, kot stanovanja.

Toplotne črpalke bi bile popoln dodatek naši hiši

No tako pa se je bilo sedaj potrebno malo pozanimati, kakšne toplotne črpalke so sploh na voljo in kakšno bomo mi potrebovali. Ker pa nismo točno vedeli, kako močna toplotna črpalka bo potrebna, smo morali najprej doma malo preveriti, kakšne imamo porabe, da smo se glede na to lahko nato odločili, kako močna toplotna črpalka bo potrebna, da lahko ogrevamo celotno stanovanje in pa tudi sanitarno vodo.

No na koncu pa smo na srečo tudi našli takšno toplotno črpalko, ki pa je bila zemeljska toplotna črpalka, kar pa je pomenilo, da je toploto črpala iz tal, nato pa to pošiljala v stanovanje za ogrevanje. Takšne toplotne črpalke pa so lahko najbolj enakomerno učinkovite skozi celotno leto, saj ima zemlja od vseh virov toplote, še najbolj konstantno temperaturo skozi celotno leto. To pa nam je omogočalo uporabljanje toplotne črpalke skozi celotno leto in to enakomerno, tako da nem ne bi med poletjem proizvedla več toplote, kot pa čez zimo. 

Tako pa nam je kasneje toplotna črpalka tudi močno pripomogla pri naših stroških, tako da je ta investicija opravila svoje delo.