Koliko električne energije lahko proizvede sončna elektrarna?


Categories :

Ko je govora o temi, v katero je vključena tudi sončna elektrarna, se seveda vprašamo, koliko električne energije lahko proizvedejo tovrstne naprave. Odgovor na to vprašanje lažje dobimo, če v zakup vzamemo nekatere dejavnike, ki vplivajo na to. To so lokacija objekta, kjer je naprava nameščena, naklon strehe, ne nazadnje še orientacija smeri strehe.

Daleč največji izkoristek nam sončna elektrarna lahko da, ko sonce na sončne celice sije ves čas pod kotom 90 stopinj. Slednjemu pa se v resnici lahko približamo samo s sistemi, pri katerih je naklon ter sama smer sončnih celic prilagojena soncu. Če so na primer sončne celice fiksno vgrajene na strehi, se njihova učinkovitost spreminja, in sicer glede na samo smer sonca.

Koliko električne energije lahko proizvede sončna elektrarna?

 

Kako močno sončno elektrarno lahko vgradimo pri sebi doma?

Vsekakor je treba posebej upoštevati omejitve glede možne velikosti sončne elektrarne pri sebi doma, čeprav lahko na hitro izračunamo naše dejanske potrebe. Kar se torej tiče omejitev, je treba zlasti upoštevati omejitve električnega omrežja in kako razpoložljiva je površina strehe.

Ko so nam zadeve jasne v povezavi z omejitvami, ki nam jih narekuje sončna elektrarna, se je potrebno osredotočiti tudi na to, kakšen je pravzaprav postopek izvedbe pri tovrstni napravi. Najprej bo seveda potreben ogled objekta, prav tako bo treba definirati vse, kar je povezano z njim ter sončno elektrarno. Sledi priprava ponudbe z vsemi detajli. Nato potrditev ponudbe še z vaše strani ter priprava vlog ter dokumentacije za pridobitev Elektro soglasja in subvencije.

Sam postopek se nato nadaljuje s strojno in elektro montažo sončne elektrarne. Sledi električni priklop naprave, in sicer s strani upravljavca električnega omrežja. Ne nazadnje še povezava na internet ter seznanjanje z uporabo.

 

Cena ter vračilna doba sončne elektrarne

Seveda se cene modulov znižujejo, prav tako se lahko za isto ceno dobi močnejše in bolj učinkovite module. Povprečna cena izvedbe sončne elektrarne je okoli 1000 evrov na kW moči.