Kako varen mora biti fasadni oder?


Categories :

Gradbena dela večini od nas niso ravno najbolj znana, še posebej če nikoli nismo sodelovali pri kakšni postavitvi objekta. Tudi sicer je treba biti za takšno delo precej dobro izučen, obenem pa se zavedamo, da je gradbeništvo na sploh zelo nevarna dejavnost.

Ko gradimo nov objekt ali opravljamo kakšna druga dela na višini, se mora seveda postaviti fasadni oder. Ta mora biti narejen iz povsem kakovostnih elementov. Če postavljanja prav tako nismo vešči, se tega dela nikakor ne smemo lotevati v lastni režiji.

Kako varen mora biti fasadni oder?

 

Kje kupimo fasadni oder?

Za postavljanje objekta in drugih podobnih del torej najamemo strokovnjake. Ti navadno s seboj prinesejo vso potrebno opremo, ne nazadnje tudi fasadni oder. Če pa bi vendarle morali takšen sistem za gradnjo kupiti sami, bi morali najprej najti primernega ponudnika.

Seveda se fasadni oder splača kupiti samo v primeru, če ga pogosto rabimo. V nasprotnem primeru se nam veliko bolj splača najetje odra za fasado. Takšno storitev pa nam dandanes k sreči ponujajo številna podjetja.

 

Kdo preveri, ali je oder dobro postavljen?

Gradbeni odri morajo torej biti na sploh izjemno kakovostni. Niti en sam element odra ne sme biti poškodovan. Če je, ga je treba nemudoma zamenjati. Postavitve takšnih sistemov, kot je fasadni oder, pa lahko preverjajo samo strokovnjaki, ki točno vedo, kdaj je sistem primerno ter dovolj varno postavljen.

Šele ko je fasadni oder postavljen tako, kot mora biti, se uporaba lahko prične. Ustrezna postavitev tako omogoča dovolj veliko varnost vseh delavcev na gradbišču. Kljub temu morajo še vedno biti dovolj pozorni, saj je delo na višini tako in drugače vedno zelo nepredvidljivo in nevarno.

 

Različne vrste gradbenih odrov

Ob pojmu gradbeni oder navadno najprej pomislimo samo na najbolj klasično obliko. Kljub temu pa so na voljo še številni drugi tipi odrov. Nekateri so zelo specifični in za uporabo morda še toliko bolj nevarni.