Snegolovi so še kako pomembni


Categories :

Če mislite, da snegolovi niso pomembni in živite kjerkoli v Sloveniji razen na primorskem ste se pošteno zmotili, kajti vsepovsod drugod po Sloveniji so še kako pomembni. Tam kjer hiša, blok ali več stanovanjska hiša nima snegolovov je lahko še kako nevarno in lahko pride do nesreče. Ni potrebno, da razmišljate samo nase in si rečete, da pri vas snegolovi na strehi niso pomembni, ker ko bo sneg boste pazili. Tako žal to ne gre. 

Kakšno funkcijo pa pravzaprav snegolovi imajo?

Prepričujejo, da sneg zdrsne iz strehe in tako preprečijo, da sneg ne pade na kakšnega človeka ali na kakšen predmet. Ni pa pomembno samo to, da snegolovi so na strehi, še kako je pomembno kako so razporejeni, kajti šele takrat, ko so pravilno nameščeni in ko jih je toliko kot jih je potrebno, bodo prišli prav, ko pride zima in sneg. 

Marsikje se dogajajo stvari, ki ne bi  bile potrebne, če bi bili snegolovi pravilno montirani. Tako sneg lahko pade na:

  • Cesto,
  • avto,
  • predmete okoli hiše,
  • človeka.

In tako naredi lahko še kako veliko škodo ali pri človeku poškodbo. Sama vem, kako sem enkrat odskočila, ko sem pri eni hiši zaslišala, da se sneg po strehi premika in hvala bogu mi je uspelo. Ker se je toliko snega zapeljalo iz strehe, da takrat sigurno ne bi odnesla brez poškodb. 

Strehe morajo resnično biti opremljene pravilno, tako morajo biti pravilno montirani snegolovi in žlebovi. Včasih so se hiše gradile brez snegolovov in vemo, kako je sneg letel iz streh in kako hiter si mogel biti, da si pravočasno umaknil avto ali pa da si sam pobegnil snegu. Danes pa temu ni več tako, strokovnjaki točno vedo, kako pomembni so snegolovi za varnost in točno vedo koliko jih katera streh potrebuje, da sneg ne bo zdrsnil iz strehe, ampak se bo na strehi počasi stalil. Tako tudi mora biti, kajti če snegolovi niso pravilno montirani sneg vseeno zdrsi iz strehe.