Čistila za čiščenje kuhinje lahko naredimo sami


Categories :

Namesto da bi porabljali veliko denarja za nakup agresivnih in škodljivih čistil za čiščenje kuhinje, jih lahko pripravimo kar sami iz sestavin, ki jih že imamo doma. Ne samo v kuhinji, uporabljamo jih lahko tudi za odstranjevanje trdovratne umazanije v kopalnici. Čistila, ki jih kupujemo v trgovini in jih vsakodnevno uporabljamo, vsebujejo zdravju škodljive sestavine, od formaldehida, fenola, klora, fosfatov, natrijevega hidroksida, benzena, toluena, ksilena, metanola, etilbenzena, perkloroetilena, do amonijevega hidroksida. Če se čiščenja kuhinje lotimo z doma izdelanimi ekološkimi čistili, tem snovem ne bomo izpostavljeni.

Mnogi so mnenja, da samo agresivna čistilna sredstva zares dobro očistijo površine, vendar temu ni tako. Če naravna čistila pustimo delovati daljše časovno obdobje, se bodo površine enako dobro očistile. Kako pripraviti domača čistila za čiščenje kuhinje? Med učinkovite sestavine, ki jih lahko uporabimo za izdelavo domačih ekočistil, so beli kis, limonin sok, soda bikarbona, sol in zelišča. Zelo dobrodošla je tudi uporaba boraksa in eteričnih olj, ki jih uporabimo zlasti, če želimo čistilu dodati prijeten vonj.

Najbolje je, da se čiščenja kuhinje lotimo s krpami, narejenimi iz blaga. V papirnatih brisačah se skrivajo belila in toksini, zato za čiščenje raje uporabimo stare brisače, kose rjuh in oblačil, ki jih ne uporabljamo več. Namesto da bi jih zavrgli, lahko z njimi čistimo kuhinjo, kopalnico in ostale površine.

Da bodo kuhinjska tla snažna in bleščeča, zmešamo beli kis in vodo v razmerju ena proti štiri. Mešanici lahko dodamo tudi četrtino skodelice s pralno vodo. Pečico naše kuhinje bomo učinkovito očistili s sodo bikarbono, soljo in pastami na vodni osnovi. Za čiščenje hladilnika uporabimo zmešana kis in vodo. Neprijetne vonjave, ki se širijo iz njega, pa lahko izničimo, če v hladilniku pustimo dve narezani limoni oziroma limeti.

Čiščenja posode in kuhinjskega korita se lotimo s sodo bikarbono, mastne madeže, ki so stalnica vsake kuhinje, pa bo učinkovito odstranil beli kis, ki bo površine tudi razkužil. Čiščenja kuhinjskih pa tudi drugih stekel se lotimo z limoninim sokom.

Ko enkrat zamenjamo stara čistila z doma pripravljenimi, ugotovimo, da so površine enako čiste, bleščeče in dišeče, poleg tega pa vemo še, da smo s tem naredili nekaj dobrega za naše zdravje. In konec koncev tudi denarnico.